4 5.880,00 SEK (inkl. moms)
4 5.880,00 SEK (inkl. moms)
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

När är min häst för tunn?

Uppbyggnad av hästars hull

Om du har en häst i stallet som är för tunn är det viktigt att hitta orsaken. Ofta kan det bero på en maskinfektion eller problem med tänderna. Hos äldre hästar kan det finnas problem med ämnesomsättningen. Om hästen är för tunn kan den sakna fett, muskler eller båda delarna. Beroende på vad den saknar bör du närma dig utfodringen på olika sätt.

Obalanser i ämnesomsättningen förekommer oftast hos äldre hästar, vilket kan vara en bidragande orsak till att denna grupp tappar muskelmassa. Om hästen inte går upp i vikt trots att den får stora mängder kraftfoder kan du få foderrationen bedömd med avseende på balansen av näringsämnen. Det är också en bra idé att få hästen undersökt av veterinären.

Psykologiska orsaker som stress i samband med miljöförändringar eller höga prestandakrav kan också ligga till grund för att din häst saknar hull.

Om ingen av dessa problem ger en orsak och ingen sjukdomsrelaterad orsak kan hittas, kan du nu vara säker på att utfodringen kan förbättras till en mer individuell lösning som passar hästen perfekt.

 

Genetik och hästens ämnesomsättning bestämmer tillväxten av kroppsmassa. Ämnesomsättningen avgör hur snabbt kroppen förbränner energi. En långsam ämnesomsättning kan fungera med lite energi, och tvärtom kommer en snabb ämnesomsättning att kräva mer energi för att fungera korrekt. I enlighet med varje ras ärftliga anlag har till exempel fullblodshästar behov av mer foder än kallblodshästar för att behålla formen.

Dessutom förbrukar ämnesomsättningen hos en nervös häst mer energi än ämnesomsättningen hos en lugnare häst, som lättare kan behålla sitt energilager. När en häst får för lite energi från kolhydrater, protein eller fett kommer kroppen att använda reserverna, vilket leder till viktminskning. I detta blogginlägg kommer vi att förklara hur du kan undvika detta.

 

Hur får hästen energi för att gå upp i vikt?

Grundläggande för energiförsörjningen täcks genom intag av gräs och fermenterbara fibrer (till exempel från gräs, hö eller hösilage), fetter eller oljehaltiga frön och en mindre mängd lätt smältbara kolhydrater som stärkelse och socker (till exempel från spannmål eller frukt). I de fall där hästen inte intar tillräckligt med energi för att gå upp i vikt måste fodermängden ökas eller fodret ändras så att det innehåller mer energi.

 

Råfibrer

Råfibrer utgör grunden för hästen och är avgörande för att hästens tarmsystem och matsmältning ska fungera, och det är viktigt att se till att de är av förstklassig kvalitet. Hästens grovfoder (gräs, hö eller hösilage) utgör huvuddelen av hästens energikälla. Fiberandelen i en växt består huvudsakligen av cellulosa, hemi-cellulosa, pektin och lignin. Ju äldre gräset är, desto mer träfiber i form av lignin innehåller det. Lignin är inte smältbart för hästen.

För att få bra hästhö eller hösilage rekommenderas att ta första slåtten från början till mitten av gräsblomningen. Beroende på vädret kommer det vanligtvis att vara från mitten av maj till mitten av juni.

Hästen smälter cellulosa och hemi-cellulosa med hjälp av mikroorganismer i blindtarmen och tjocktarmen. Detta resulterar i flyktiga fettsyror som är fysiologiskt användbara för hästen:
acetat (ättiksyra), butyrat (smörsyra) och propionat (propionsyra).

 

Dessa flyktiga fettsyror absorberas sedan av tarmens slemhinna och transporteras med blodet till platser där det finns behov av energi. Vid överskott deponeras fettsyrorna som energireserv i fettvävnaden eller omvandlas till glukos och lagras som muskelglykogen. Sparhästar kan täcka energibehovet för metabolismet enbart från grovfodret.

I så fall är det viktigt att se till att täcka mineralbehovet genom att tilldela ett mineral- och vitamintillskott. För att undvika matsmältningsproblem eller för att förbättra kvaliteten på grovfodret genom att öka variationen i hästens dagliga foder och därmed säkerställa en bredare uppsättning av olika fibrer och andra näringsämnen kan grovfodret kompletteras med produkter från vår GlyxWiese-serie.

 

Tillskott med förnuft

Produkterna i GlyxWiese-serien är alla baserade på fibrer som odlas i ett skyddat område nära Bodensjön i Tyskland. Dessa vattenskyddsområden är mycket näringsrika, har mycket stabila klimatförhållanden och odlas med hållbarhet i åtanke. På så sätt upprätthålls en stor mångfald av arter, och snabbväxande gräsarter hålls medvetet på en låg nivå.

Mer än 25 olika örter och 15 gräsarter säkerställer fyllighet och vitala ämnen i alla produkter i GlyxWiese-serien. Omedelbart efter skörd torkas första och andra slåttern på dessa orörda områden skonsamt med varmluft. På så sätt undviks kontaminering med damm och smuts från marken, och utvecklingen av mikroorganismer i fibrerna minimeras.

Den skonsamma bearbetningen och torkningen direkt efter skörd garanterar en hälsosam, hygienisk och funktionell produktserie med St. Hippolyts GlyxWiese.

Hela produktutbudet är helt fritt från extraherade eteriska oljor och innehåller endast naturliga, hela örter. Den behagliga doften från örterna kommer därför från det naturliga innehållet av eteriska oljor som finns i de många örterna i produkterna. Förutom användningen av GlyxWiese-produkterna kan foderstaten kompletteras med Luzerne Mix om energi- och proteinbehovet är förhöjt.

 

Kräkfoder

När energibehovet inte kan täckas enbart med grovfoder är det vanligt att komplettera med spannmål för att öka energiinnehållet i utfodringen. Spannmål innehåller som bekant stärkelse. Hästens användning av energi från stärkelse är mycket effektiv.

Stärkelsen omvandlas genom en enkel enzymatisk process i tunntarmen till enkla sockerarter som passerar över till blodomloppet. På så sätt kan energi snabbt bli tillgänglig för hästen om det behövs. Överskott av energi lagras också i form av muskelglykogen eller omvandlas till fett och lagras i fettvävnad.

Den begränsande faktorn för hästens förmåga att smälta stärkelse är produktionen av enzymet amylas, som frigörs i hästens tunntarm. Hästens amylasproduktion är låg och motsvarar ungefär 10 % av vad en människa kan producera. Dessutom har hästen inte amylas i salivet som vi människor har. Om det inte finns tillräckligt med amylas i tunntarmen kommer en stor del av stärkelsen att passera tunntarmen ostrukturerad och hamna i blindtarmen och tjocktarmen, där den kommer att jäsa av mikroorganismer.

Det finns flera skäl att försöka förhindra detta: För det första är mängden energi som frigörs vid jäsning av stärkelse mycket lägre än vid enzymatisk digestion. För det andra producerar mikroorganismerna laktat (mjölksyra), vilket får pH-värdet i tjocktarmen att sjunka om det sker en för stor jäsningsprocess av stärkelse. Detta pH-fall kan orsaka att mikroorganismerna som bryter ned fibrer dör. När mikroorganismer dör avger de endotoxiner (gifter) som absorberas i blodomloppet och transporteras runt i hela organismen. Detta kan orsaka sjukdomar.

Men stärkelse är inte bara stärkelse. Studier har visat att stärkelse från havre är lätt smält med hjälp av enzymet amylas. Man talar om att den prececikala smältbarheten, det vill säga smältbarheten i tunntarmen innan blindtarmen, är särskilt hög.

Stärkelsemolekylerna från korn och majs måste däremot hydrotermiskt behandlas för att ha hög smältbarhet i tunntarmen hos hästen. Utfodring med obehandlat korn och majs kan leda till matsmältningsstörningar hos hästen.

 

Fett

Fett utgör en bra möjlighet att öka energiinnehållet i utfodringen, men det finns några faktorer som man bör vara medveten om. Flera olika typer av fett är välbeskrivna när det gäller hästnäring. Sådana källor är till exempel linfröolja, majsbyggmöl, solroskärnmjöl, sojaolja, risgroddolja och kokosolja. Det avgörande är således smaken och smältbarheten hos varje typ av fett.

Linfröolja, solroskärnmjöl och majsbyggmöl har en hög andel omättade fettsyror och högre smältbarhet än en olja med övervägande mättade fettsyror som kokosolja. Fettmatsmältningen sker i den främre delen av tunntarmen. För att säkerställa en bra spaltning måste allt fett emulgeras – det vill säga göras tillgängligt för matsmältningsenzymer.

Gallan fungerar som en emulgeringsmedel och bildas av levern. När fettet är emulgerat bryts det ner av enzymet lipas till fettsyror och monoglycerider, som sedan absorberas.

Hästen har ingen gallblåsa, och därför utsöndras bara den mängd som ständigt bildas i levern. Stora mängder olja kan således skada levern och minska matsmältningen av fibrer i hästens grovtarm. Det är därför en bättre idé att ge små mängder olja eller oljerika frön under dagen.

 

Summering

Magra hästar kan erbjudas grovfoder ad libitum.

Om kvaliteten på grovfodret inte är optimal eller om hästen inte kan tugga strukturrikt hö eller wrap bör kompletterande fiberprodukter erbjudas. Blötlagda GlyxWiese hökobs eller GlyxWiese Senior Fiber utgör ett optimalt val som kan säkerställa att hästen får tillgång till livsviktiga grovfibrer.

På grund av den lägre amylasaktiviteten hos hästen är det inte alltid en bra idé att använda stora mängder spannmål om din häst är underviktig. Det bästa är en kombination av spannmål, råfibrer, värdefulla oljor och oljerika frön. Alla dessa komponenter finns i våra foderprodukter. För muskeluppbyggnad rekommenderas NaturMüsli SOLO och Performance Fibre High Protein, båda ger värdefulla fibrer och ett högt innehåll av utvalda aminosyror. Dessutom kan ökad energibehov täckas med hjälp av Leinöl, HippoLinol eller EquiMall forte, som också har en aptitstimulerande effekt.

Hästar som på grund av ålder har förlorat muskelmassa, men som annars inte lider av några sjukdomar, kan säkerställas en heltäckande utfodring med NaturMüsli Senior eller NaturMüsli SOLO. På så sätt får hästen tillgång till både försprutade, värmebehandlade och jästa spannmålsflingor, struktur i form av värdefulla fibrer från GlyxWiese-serien och Luzerne Mix, samt lättillgänglig energi från kallpressad olja och oljerika frön.

Hästar som på grund av sjukdom inte bör utfodras med spannmål kan med fördel utfodras med fiberbaserade produkter som NaturMüsli SOLO, EquiGard eller GlyxWiese Müsli tillsammans med en fullständig mineralblandning, som Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic.

För särskilt stöd till tarmfloran och en aktiv matsmältning rekommenderas Glyx-Mash med prebiotiska fibrer. På grund av dessa produkters låga glykemiska index kan de användas med fördel för hästar med obalans i ämnesomsättningen eller med en känslig mag-tarmkanal.

 

 

Body Condition Score (BCS)

Är du osäker på om din häst är för tunn, överviktig eller har en passande hull? Då kan du göra en hullbedömning av din häst. Vi rekommenderar att följa den här guiden, som är utarbetad i samarbete med Kentucky Equine Research Institute och baserad på Hennecke-skalan.

5 anses vara en optimal score.

Områden på kroppen där hullscore mäts

A: Fettansamling på nackkammen

B: Fettavlagring på manken

C: Fettansamling längs ryggraden

D: Fettavlagring i flankerna

E: Fettavlagring på insidan av låren

F: Fettavlagring vid svansroten

G: Fettavlagringar bakom axeln

H: Fettlag över revbenen

I: Fettavlagring vid övergången från axel till hals

 

 

1 – Undernärd – mycket magrare
Hästen är extremt mager, ryggrad, revben, svansrot och höftvinklar framträdande. Benstrukturen från mankammen, axlarna och halsen är tydlig, det finns absolut ingen fett.

2 – Mycket mager
Hästen är magrare, det finns bara mycket lite fett längs ryggraden, revbenen, svansroten. Höftvinklar och sittbensknölar framträder. Mankamm, axlar och halsstruktur är synliga.

3 – Mager
Taggknöl och revben synliga, dock täckta med ett lätt fettlager. Svansroten framträdande, enstaka ryggkotor inte synliga, höftvinklar avrundade men lätt synliga, sittbensknölar inte synliga, mankamm, axlar och hals framträdande.

4 – Slank till mager
Lite spänd över ryggen, revbenskonturer synliga, svansroten lite framstående beroende på kroppsbyggnad. Fettansamling kan ses runt kroppen. Höftvinklar kan anas men inte framträdande. Mankamm, axlar och hals inte tydligt tunna.

5 – Optimal
Ryggen är rak (inga kanter), revben inte synliga men känns tydligt, svansroten lätt mjuk, taggknöl vid mankammen framträder rundade, axlar och hals inte avgränsade från kroppen.

6 – Lite överviktig
Liten fördjupning längs ryggraden kan förekomma, fast fettlag över revbenen, mjukt fett vid svansroten, början till fettavlagring på sidan av mankammen, axlar och längs båda sidor av halsen.

7 – Lite fett
Tydlig fördjupning längs ryggraden, enstaka revben kan kännas, men utrymmet mellan revbenen är fyllt med fett. Fett vid svansroten är mjukt, synliga fettavlagringar vid mankammen, bakom axlarna och på halsen.

8 – Fett
Fördjupning längs ryggraden, revben svåra att känna, fett vid svansroten mycket mjukt, området runt mankammen och bakom axlarna är fyllt med fett. Halsen förtjockad av fett, fettavlagringar på insidan av baklåren.

9 – Extremt fet (inte avbildad)
Tydligt förtjockad nackkam, man och axlar. Ingen avgränsning mellan axlar och manke, fettavlagringar bakom axlarna, på revbenen och på bakdelen. Flanken är fylld, höfterna kan inte ses. Mycket tydligt nedsänkt ryggrad, fettavlagringar vid gjord och på magen, könsöppningar och juver kan vara svullna.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
St. Hippolyt Nordic Relief Mash
Relief Mash
Price: 660,00 SEK
- +
2.640,00 SEK (inkl. moms)
Hesta Plus Selen
Price: 585,00 SEK
- +
1.755,00 SEK (inkl. moms)
Doseringspump
Price: 105,00 SEK
- +
315,00 SEK (inkl. moms)
Hesta Plus Magnesium B12
Price: 585,00 SEK
- +
1.170,00 SEK (inkl. moms)
Vikt total 35.75 kg
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss