Din häst är en så kallad betande grässkördare. Det innebär att den i naturen skulle vandra långa sträckor för att hitta sin föda i form av gräs, örter, bark, buskar och annat fiberrikt material.
Din häst är därför skapad för att röra sig i en långsam takt, men å andra sidan gå långa sträckor. I naturen skulle det bara ske en större belastning på hästens leder om den skulle fly från ett rovdjur eller försvara sig i strid mot andra hästar.
Den moderna hästen använder sin kropp på ett annat sätt. Den står oftast mer i boxen, och när den rör sig under träning, både med och utan ryttare, sker det i en helt annan takt och med fler små vändningar jämfört med hur det skulle ske i naturen.
Det är därför inte ovanligt att en häst vid något tillfälle i sitt liv kommer att uppleva överbelastning på leder och senor, vilket kan sätta den ur spel, antingen för en period eller resten av livet. Skadorna kan helt enkelt innebära att hästen måste pensioneras.
Skötsel av leder och senor kan ha avgörande betydelse för hästens hållbarhet och för att den äldre hästen ska kunna fortsätta utan skador i en lång karriär.
Det finns många sätt att sköta hästens leder och senor på. Allt från ljusbehandling, värmebehandling, kyla, näring och de injicerbara behandlingarna hos veterinären är exempel som används i praktiken.
Här fokuserar vi på hur näring kan spela en avgörande roll för hästens led- och senfunktion.
LEDENS uppbyggnad
Låt oss börja med hur leden är uppbyggd för att ge förståelse för näringens betydelse.
En led definieras som det område där två ben möts. Det kan vara mellan ryggkotorna, i knäleden eller i höftleden hos din häst. Benens ändar är täckta med ledbrusk så att de kan glida lätt över varandra vid rörelse. Mellan ledbrusken finns ledvätska innesluten i det som kallas ledkapsel.
Ledvätskan är mycket näringsrik och har en extremt smidig textur. Det innebär att den skyddar leden genom att säkerställa en bra glidning mellan benens brosk och genom att absorbera en del av stöten från hästens hårda arbete.
Ledvätskan har också i uppgift att förse ledbrusken med näringsämnen för underhåll och reparation av eventuellt skadad vävnad. Ledvätskan är därför rik på proteiner, enzymer och glykosaminoglykaner (GAG), som är en viktig strukturell komponent i ledbrusk och ansvarig för ledvätskans textur.
Det kan uppstå utmaningar i själva leden, men också i de omgivande strukturerna som senor, ledband, ben och ledkapsel. Utmaningar här kommer skapa en situation där många nedbrytande enzymer och hormoner uppstår i vävnaden. Detta bryter ner glykosaminoglykanerna, och ledvätskan förlorar därmed sin textur med dess skyddande och närande effekt.
Ledbrusken får därmed inte de nödvändiga näringsämnena för att behålla sin absorberande och glidande funktion.
Det krävs dock mer än en enskild händelse för att orsaka permanenta problem. Men det är inte ovanligt att se problem i leder hos hårt arbetande hästar eller hos hästar som ofta går på hårda underlag.
Øverst på formularen
NÄRING för lederna
För att näringsämnena ska kunna påverka din hästs ledhälsa är det viktigt att ledtillskottet är sammansatt så att det optimalt tas upp i tarmsystemet, kan transporteras runt i blodomloppet och nå ända ut i ledvätskan i olika leder. Det är faktiskt ledvätskan som behöver “matas” för att kunna tillföra näring till resten av leden.
Det är därför viktigt att det valda produkten är av allra högsta kvalitet och att den vetenskapliga dokumentationen är på plats. Det räcker inte att sätta ihop en produkt där varje ingrediens har en påvisad effekt. När olika ingredienser kombineras kan det uppstå synergistiska effekter (ingredienser som fungerar bättre tillsammans än var för sig) eller antagonistiska effekter (ingredienser som motverkar varandras effekt).
Aktiva ämnen som oftast används i ledtillskott är ämnen som redan finns i ledvätskan och brosket eller är antioxidanter. Exempel på dessa är glukosamin, kondroitin, MSM (metylsulfonylmetan), hyaluronsyra, hydrolyserat kollagen och omega-3 fettsyror. Dessutom tillsätts spårämnen som mangan, koppar och zink samt C-vitamin, som alla fungerar som antioxidanter.
Här kommer vi gå igenom dessa ingredienser för att ge dig en inblick i varför de kan påverka din hästs ledhälsa.
Glukosamin
är det vanligaste ämnet du hittar i ett ledtillskott. Det är dock en komponent som kroppen faktiskt producerar själv från glukos!
Och kanske känner du igen namnet från vad ledvätskan består av, nämligen glykosaminoglykan. Kroppen använder nämligen glukosamin för att bilda till exempel glykosaminoglykan och proteoglykaner. Dessa två ämnen ingår som byggstenar i kollagenet i leden.
Glukosamin finns i olika varianter. Du kan stöta på både glukosaminhydroklorid och glukosaminsulfat. Båda extraheras ofta från animaliska källor, som krabbor, humrar eller räkor, samt grönläppade musslor. Glukosaminhydroklorid är mest koncentrerat och stabilt, men båda verkar ha en enhetlig biologisk effekt.
Glukosamin har också en positiv effekt på strukturen i ledbrusken. Genom detta kan glukosamin möjligen öka ledernas rörlighet.
Utmaningen med glukosamin är emellertid dess relativt låga biotillgänglighet om man mäter blodnivån. Det visar sig dock att ämnet ackumuleras i brosk och kan påvisas i ledvätskan upp till 12 timmar efter att hästen har intagit det med foder. Den senaste forskningen tyder också på att glukosamin ackumuleras i högre koncentration i leder med problem än i normala leder.
Men när du matar med glukosamin är det viktigt att vara tålmodig. Även om det snabbt kan ses i ledvätskan måste glukosamin ges i minst 4 veckor innan alla fördelaktiga effekter uppstår.
Kondroitinsulfat
är huvudglykosaminoglykan (GAG) i proteoglykanerna som finns i ledbrusk.
I en led med problem kommer det att vara en minskning av mängden proteoglykaner. Det finns teorier om att kondroitinsulfat hämmar verkan av vissa enzymer som är förknippade med problem i brosket.
Kondroitinsulfat kan produceras syntetiskt eller det kan utvinnas från kohusk eller hajbrusk.
Hyaluronsyra
(HA) är ett naturligt förekommande ämne i leden och i annat bindväv i kroppen. Den produceras i membranet som omger själva leden och är det ämne som är ansvarigt för strukturen och smörjegenskaperna i ledvätskan. Dessutom bidrar hyaluronsyra till ledbruskens stötdämpande egenskap genom att vara byggstenen för proteoglykaner.
Methylsulfonylmethane (MSM) och metionin
är två komponenter som är mycket olika men som ändå delar en gemensam egenskap, nämligen innehållet av svavel.
Svavel har en betydande egenskap genom att fungera som en katalysator i omvandlingen av glukosamin till glykosaminoglykan och vid syntesen av kollagen, vilket stärker bindväv och brosk.
Metionin är en svavelbärande aminosyra som, förutom att innehålla det viktiga svavlet, också omvandlas till S-adenosylmetionin i kroppens bindväv. Denna substans har framgångsrikt använts i kliniska studier för människor där den visat sig vara mycket effektiv mot ledproblem. Tyvärr är S-adenosylmetionin ganska dyrt, medan metionin inte är det. Därför är metionin en ingrediens som ofta finns i ledtillskott.
MSM är en mycket svavelrik substans som bär svavlet på ett sätt som gör det lätt för hästen att absorbera och använda det i kroppen. Därför har det en fantastisk effekt på hästens egen produktion av glukosamin och kollagen.
Det finns dock ingen data som beskriver hur mycket MSM en häst bör ha för att uppnå denna effekt eller om MSM har en skyddande effekt på brosket.
Mineralerna koppar, zink och mangan
är tre spårämnen som också har viktiga funktioner för din hästs ledhälsa.
Zink ingår bland annat i över 70 enzymer i hästens kropp och är viktig för bildandet av det nämnda kollagenet. Forskning har visat att djur med zinkbrist har en försämrad brosk- och kollagenutveckling.
Koppar har visat sig vara nödvändigt för bildandet av de stabiliserande bindningarna i kollagen som är viktiga för ledets styrka och elasticitet.
När det gäller mangan ingår detta också i syntesen av glykosaminoglykan, såväl som i broskreparation och underhåll. Speciellt ser man en hög förbrukning hos unga hästar. Kollagensyntesen är också beroende av mangan.
Som beskrivet är produktionen av de olika komponenterna som ledvätskan och ledbrusk består av inte bara två ämnen som sätts samman. Många näringsämnen förbrukas för att processerna ska kunna genomföras korrekt. Därför är det viktigt att de nämnda mineralerna finns i det ledtillskott du väljer till din häst.
C-vitamin
är också en viktig komponent i ett ledtillskott. Den fungerar som en kraftfull antioxidant som tar bort fria radikaler från cellernas processer.
Forskning visar att nivån av fria radikaler är högre i leder med problem och detta kan skada kollagenet och proteoglykanerna. Dessutom har C-vitamin flera roller i samband med bildandet av kollagen.
Det finns dock inte mycket data om vilka mängder C-vitamin i foder som har betydelse, eller om det överhuvudtaget har det. Hästen producerar själv C-vitamin och oftast i tillräckliga mängder.
Omega-3 fettsyror
är inte direkt inblandade i ledkomponenterna, men många studier har visat att de har en fantastisk effekt på att skydda och reparera skadade cellväggar.
Studierna har fokuserat på EPA och DHA, där bland annat längre steglängd har observerats hos hästar. EPA och DHA är olika former av omega-3 fettsyror och fås i ren form med marint ursprung, till exempel från feta fiskar. Hästens kropp omvandlar också ALA, vilket är omega-3 fettsyror från till exempel linfrön, till de viktiga EPA- och DHA-omega-3 fettsyrorna, men det är oklart hur mycket.
Hajbrosk, kobrosk och grönläppad mussla
är ämnen som utvinns från djur. De har visat sig vara mycket användbara. Haj- eller kobrosk samt grönläppad mussla är naturliga källor till kondroitinsulfat.
Extrakt av grönläppad mussla återfinns i många ledtillskott eftersom det innehåller olika fördelaktiga ämnen, inklusive glukosamin, kondroitinsulfat, proteiner, mineraler och omega-3 fettsyror.
Varför och när kan tillskott ges till hästen?
Du kan ge ledtillskott till din häst både förebyggande och i samband med problem.
När tillskott ges i samband med ett problem är det ett försök att hjälpa hästar att återhämta sig snabbare.
Ett ledtillskott kan också ges för att minska slitage och minska risken för problem vid hård belastning av hästen. Det kan vara hos en topprestationshäst eller en häst som regelbundet går på mycket hårt underlag.
Oavsett om du ger ledtillskott av den ena eller andra anledningen är det bra att se till att produkten är av hög kvalitet och testad, samt att välja en produkt där mängden av de tillsatta ingredienserna är tillräckligt stor för att uppnå en effekt – annars kommer det att vara bortkastade pengar.
Kilder:
W. Pearson, »Low quality of evidence for glucosamine-based nutraceuticals in equine joint disease: review of in vivo studies.,« Equine Veterinary journal, pp. 41 (7): 706-12, 2009.
R. J. Geor, Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, welfare and Performance., Saunders, Elsevier, Edinburgh, 2013.
M. Meulyzer, »Joint inflammation increases glucosamine levels attained in synovial fluid following oral administration of glucosamine hydrochloride,« Osteoarthritis and Cartilage, pp. 17, 228-234, 2009.
S. Andreassen, »Changes in concentrations of haemostatic and inflammatory biomarkers in synovial fluid after intra-articular injection of lipopolysaccharide in horses,« BMC Veterinary Research, p. 13: 182, 2017.