0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Näringsbrister hos hästar kan komma smygande

En brist hos hästen kan visa sig på många sätt. Återkommande klåda efter eller under pälsbytet, skorpor i karlederna, dålig hovkvalitet, missfärgning av hårremmen, matt päls, och störningar i ämnesomsättning eller matsmältning är säkra tecken på brister på viktiga näringsämnen.

Näringsbrist hos hästar är något vi försöker undvika. Men ibland händer det ändå, trots att vi utfodrar hästarna på ett vettigt och balanserat sätt. Bristerna kan komma av många anledningar, och det ska vi gå in på idag.

 

Hur känner man igen en näringsbrist?

En brist hos hästen kan visa sig på många sätt. Återkommande klåda efter eller under pälsbytet, skorpor i karlederna, dålig hovkvalitet, missfärgning av hårremmen, matt päls, och störningar i ämnesomsättning eller matsmältning är säkra tecken på brister på viktiga näringsämnen.

Förutom typiska yttre tecken kan ett blodprov ge ytterligare information om hästens näringsstatus.

För att få ett så meningsfullt värde som möjligt rekommenderas att man inte fodrar kompletteringsfoder med högt mineralinnehåll eller mineraltillskott några dagar innan blodprovet tas.

Du bör också påminna din veterinär om att halterna av zink, koppar, selen och mangan måste tas med i analysen, eftersom dessa nivåer inte alltid ingår i en vanlig blodanalys.

 

Hur uppstår en brist?

Man måste skilja mellan behovet av essentiella näringsämnen och behovet av energi. Välnärda eller till och med överviktiga hästar kan vara underförsedda med vitala ämnen. Samtidigt, på grund av intensivt odlade och utarmade gräsmarker med ensidig grässammansättning, kan tillförseln av vitala ämnen sällan säkerställas enbart genom hö eller gräs.

Raser som normalt är mer lättfödda och hästar i överhull påverkas oftare av näringsbrist. Eftersom de lätt kan täcka sitt energibehov med grovfoder så brukar kompletteringsfoder inte behövas, men då kan också livsviktiga ämnen som protein, mineraler och vitaminer missas.

För lite rörelse och för mycket energitillförsel leder allt oftare till övervikt och ämnesomsättningsutmaningar hos hästar. För att kunna täcka både energi- och livsviktiga näringsbehov, särskilt till de lättfödda hästraserna, måste mycket koncentrerade ransoner tilldelas, som måste vara rika på mikronäringsämnen.

Men hästen kan också ha brist på ett mineral om den inte tar upp det tilldelade fodret optimalt (t.ex. om den har matsmältningsproblem), om den har ett ökat intag av vissa mineraler i samband med ett akut tillstånd eller om den får fel balans av särskilt oorganiska mineraler.

 

Hur tolkar du eventuella symtom på brister?

Hud- och pälsproblem kan också orsakas av näringsbrist, men tolkas ofta som till exempel en allergisk reaktion och klassas därför inte som utfodringsrelaterade. Kopplingen blir tydlig med hjälp av exemplet med spårämnet zink. Zink är en del av enzymer i protein- och kolhydratmetabolismen, och zink spelar också en viktig roll i epitelregenerering av hud och slemhinnor. Om det inte intas tillräckligt genom fodret utvecklas en brist med tiden. Zink “konsumeras” också i allt större utsträckning under pälsbytet – en anledning till att symtomen ofta förvärras under den tiden. Men zink spelar också en nyckelroll i immunologiska processer. En reaktion på myggor och insekter är ofta resultatet av störd immunreglering på grund av brist på vitala ämnen. Fokus ligger här på spårämnena zink, koppar och selen.

 

Tecken på brister kan vara:

 

KOPPAR

Benbildnings- och pigmenteringsstörningar (t.ex. kopparglasögon), fertilitetsproblem, nervositet, “blekt” hårrem.

 

JÄRN

Anemi, svag hud och slemhinnor, bristande prestationsförmåga.

 

ZINK

Hud-, päls-, hov- och fertilitetsproblem, svag hud och slemhinnor, aptitlöshet, tillväxt- och sårläkningsstörningar, brist på insulin.

 

MAGNESIUM

Spänningar, nervositet, svullnad i benen, hjärt- och cirkulationsstörningar, svaga ben, utmattning.

 

MANGAN

Försvagat skelett, avvikelser i brosk- och senmetabolismen, spänningar, försämrad muskelmetabolism, hyperaciditet (stark syrabildning under arbetet).

 

SELEN

Muskelbildningsstörningar, hjärtmuskelutmaningar, håravfall, ökad mjäll, muskelspänningar, svag hud och slemhinnebarriär, cirkulationsstörningar.

 

Det finns också en skillnad i hur allvarlig en brist är, och för att bedöma detta har vi gjort detta exempel:

Snigende vitalstofmangel

 

Är du osäker på om din häst saknar något näringsämne?

Eller om foderstaten är tillräckligt balanserad? Eller om den tillgodoser sig sitt foder tillräckligt bra?

Kontakta gärna en av våra foderrådgivare eller fyll i formuläret för foderstat på vår hemsida!

Skulle din häst olyckligtvis ha en brist på någon mineral så har vi Hesta Plus-serien, både i pellets och flytande form, som snabbt, enkelt och effektivt kan fylla på din hästs förråd med det mineraler den saknar.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Saknar din häst energi?

I princip är energi helt enkelt kalorier. Det är två ord för samma sak. När vi tillför energi i foderplanen kommer hästen att gå upp i vikt av kalorierna om de inte används till det arbete som är tänkt.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss