2 705,00 SEK (inkl. moms)
2 705,00 SEK (inkl. moms)
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

St. Hippolyts produktionsmetoder – mineraler

Våra produktionsmetoder är faktiskt det som gör St. Hippolyts foder så speciellt, och idag ska vi ge dig mer information om hur St. Hippolyt producerar sina mineraler!

 

Du vet med säkerhet att mineraler är otroligt viktiga för din häst! De är essentiella, dvs. din häst kan inte producera dem från andra ämnen i kroppen. Hur mycket mineraler din häst behöver beror på mineralet, hästen och dess vardag, träning med mera. Mineralerna används överallt i hästens kropp, och alla metaboliska processer är till viss del beroende av mineraler.

Men det finns vissa saker som återkommer från häst till häst oavsett hur den hålls eller hur mycket den tränas, och det är hur den tar upp de tilldelade mineralerna.

 

Oorganiska mineraler

Det är nu allmänt känt att hästar absorberar oorganiska mineraler dåligt.
Biotillgängligheten kan vara från några procent upp till 10 – 20%, beroende på mineral. Det finns dock vissa oorganiska föreningar som hästens kropp lätt kan absorbera. Upptaget av de oorganiska mineralerna sker via speciella transportmolekyler genom cellernas väggar, men mineralerna slåss om utrymmet, och därför är förhållandet mellan mineralerna viktigt när man fodrar med oorganiska mineraler.

Oorganiska mineraler binds som salter, även kallade mineralsalter. Dessa inkluderar zinksulfat ZnSO4, zinkoxid ZnO, kopparsulfat CuSO4 och kalciumkarbonat CuCO3 (krita).

Oorganiska mineraler finns naturligt i jorden, där de är tillgängliga för växtrötter och lätt kan absorberas så att växten kan använda dem i sina celler. På så sätt gör växten dem faktiskt organiska genom att bygga mineralerna tillsammans med socker- eller proteinmolekyler.

 

Och det är just denna process som St. Hippolyt drar nytta av i produktionen av våra foder!

 

Organiska mineraler

Med hjälp av olika produktionsmetoder omvandlas oorganiska mineraler till organiska mineraler, som sedan tillsätts i fodret.

Detta kan göras via en process där värme och tryck används, men St Hippolyt använder främst metoden där jästceller matas med oorganiska mineraler, sedan skördas och tillsätts till fodret. Det är framför allt organisk zink och selen som framställs på detta sätt.

 

De organiska mineralerna tas lättare upp av hästen, eftersom de är bundna till antingen socker eller proteinämnen. Och det är just dessa ämnen som hästens kropp tar upp genom cellväggarna. Mineralerna slåss alltså inte om samma transportmolekyler, och upptaget blir mer fullständigt och utnyttjandet blir därmed större och lättare för hästen.

 

En utmaning för St. Hippolyt är att lagstiftningen kräver att originalråvaran behöver stå som grund till foderprodukterna. Därför kommer du att kunna hitta oorganiska mineraler i innehållsförteckningarna på foderpåsarna och tillskottshinkarna, men du ska alltså vara medveten om att dessa har omvandlats till organiska mineraler till skillnad mot vad du kan hitta i många andra foder på marknaden.

 

Det absolut senaste från St. Hippolyt – som är både unikt och innovativt – är liposomal inkapsling av mineraler och andra näringsämnen!

 

Liposomal inkapsling

Liposomer och de mindre micellerna bildas av ett lipidskikt, som huvudsakligen består av fosfolipider.

Fosfolipider har en fettälskande svans och ett vattenälskande huvud. De utgör bland annat en del av cellmembranen som ett skyddande dubbellager.

En micell är sfärisk och består av ett enda lager fosfolipider, med de vattenälskande huvudena pekande utåt mot mediet och svansarna pekande inåt.

Miceller kan transportera fettlösliga ämnen i en vattenhaltig miljö.

 

En liposom är en vesikel (en liten blåsa), som består av ett dubbelt fosfolipidskikt med ett hålrum i mitten – en kärna – där vattenlösliga ämnen kan transporteras.

Med hjälp av till exempel liposomer kan vattenlösliga mineraler kapslas in på ett sådant sätt att de skyddas från nedbrytning under matsmältningen och absorberas mycket bättre av kroppens egna celler med upp till 100% effektivitet.

En liposom innehåller alltså en vattendroppe med mineralet, som på så sätt skyddas från den omgivande miljön.

Liposomer har en diameter som sträcker sig från 20 nanometer (nm) till några mikrometer (μm) – vilket motsvarar 0,02-0,1 mm eller 100-1 000 gånger mindre än diametern på ett hårstrå.

 

Genom att utnyttja fosfolipider på detta sätt används kroppens egna principer för att göra mineralerna lättare att transportera eller för att förbättra eller påskynda upptaget i hästens celler.

Det strukturella förhållandet mellan liposomer, miceller och kroppscellernas membran underlättar absorptionen av transportvesiklarna (blåsor med näringsämnen) i cellens inre med hjälp av endocytos (upptag genom cellmembranet), utan behov av membranbundna transportproteiner och energi, som det till exempel är när oorganiska mineraler ska transporteras in i cellerna.

 

Den enormt ökade biotillgängligheten, och det snabba upptaget med upp till 100 % genom att binda mineralerna i liposomal och micellform, gör det också möjligt att spara mer på planetens resurser, då betydligt mindre mängder av mineralerna kan användas för att uppnå en stor effekt på hästen.

 

St. Hippolyt framställer detta genom att tillsätta mineralet i en vätska i vilken även lecitin, som är en fosfolipid, tillsätts.

Denna blandning utsätts för ultraljud med en speciell frekvens, som därigenom bildar liposomerna med näringsämnena inuti.

 

Om du vill veta mer om St. Hippolyts produktionsmetoder kan du läsa om dem i vår produktkatalog, och våra foderrådgivare berättar gärna ännu mer om fodrets resa från fältet till fodersäcken som finns i din foderkammare.

 

Och du kan enkelt kontakta din närmsta foderrådgivare direkt via vår hemsida!

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Hesta Plus Koppar
Price: 585,00 SEK
- +
585,00 SEK (inkl. moms)
Kaffemugg
Price: 60,00 SEK
- +
120,00 SEK (inkl. moms)
Vikt total 1.542 kg
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss