0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Visste du att det är hälsosammare för hästen att vara lite underviktig än överviktig?

En häst blir överviktig när den äter mer energi än den förbrukar, dvs den äter för mycket och motionerar för lite.

Kanske är övervikt hos hästar ett större problem än undervikt hos hästar?

Vi vet åtminstone att det leder till en rad olika problem för hästen, vilka kan vara livsförändrande och ha stor betydelse för hästens framtida liv och användning. Problem med hovar, ben och ämnesomsättning är typiska hos överviktiga hästar.
Även för lågt hull kan få konsekvenser för hästen på lång sikt, särskilt om det inträffar i ung ålder.

Med tillgång på grovfoder med högt näringsinnehåll och brist på motion hos många av våra hobbyhästar, så ser vi fler och fler överviktiga hästar. Även forskningen bekräftar detta. En nyligen publicerad dansk undersökning visar att 41,5% av hästarna på en skala från 1-9, där 5 är optimalt, hade ett hull på 6 och uppåt. Detta var främst tävlingshästar på distriktsnivå, alltså hästar som arbetar mer än den genomsnittliga hobbyhästen.

Andelen överviktiga hobbyhästar bedöms på flera håll vara den samma som andelen överviktiga människor, det vill säga över 50 %.

 

Men varför blir våra hästar överviktiga?

Du kanske tänker att svaret är enkelt, och det är det också i grund och botten.

En häst blir överviktig när den äter mer energi än den förbrukar, dvs den äter för mycket och motionerar för lite.

Men hästen kan också få en obalans i ämnesomsättningen genom felaktig utfodring, där den till exempel får för få vitaminer och mineraler eller i fel proportioner. Detta leder till att den inte kan förbruka den energi den äter, och den lagras i stället som fett.

Årstiden har också en viss betydelse för om hästen lättare går upp i vikt. Eftersom hästar ursprungligen är designade för att leva på färskt gräs på sommaren och mer sparsam föda på vintern, är systemet inställt på att gå upp i vikt på sommaren och gå ner på vintern. Detta sker inte hos den moderna hästen, eftersom vi har möjlighet att utfodra hästarna med bra grovfoder under vintermånaderna.

Slutligen kan hästen också ha olika typer av sjukdomar som predisponerar den för övervikt. Prata gärna med din veterinär om du har sådana misstankar.

 

Hur får du en överviktig häst att gå ner i vikt?

Som utgångspunkt består viktminskning av en korrekt balanserad utfodring med hänsyn till den individuella hästen, som tar hänsyn till eventuella obalanser och brister i utfodringen. MEN detta måste kombineras med motion för att få en effektiv viktminskning.

Vad gäller utfodringen måste hästen tilldelas mindre energi än den förbrukar, men fortfarande tillräckligt med fiber för sitt känsliga tarmsystem. Hästen måste också fodras med vitaminer, mineraler och protein, vanligtvis i något högre proportion än en normal och välfungerande häst. Den överviktiga hästens ämnesomsättning är nämligen överansträngd, och det krävs extra näringsämnen för att få allt i balans igen. Speciellt extra antioxidanter (E-vitamin och C-vitamin) och mineraler som zink och magnesium behövs hos den överviktiga hästen. Antioxidanterna ger skydd och zink säkerställer att insulinomsättningen fungerar korrekt.

Socker är också ett viktigt näringsämne att fokusera på. Hästen bör tilldelas så lite socker som möjligt samtidigt som det är viktigt att det dagliga energiintaget inte blir för stort. Vi upplever att många enbart lägger vikt vid hästens sockerintag och glömmer bort hästens energiintag.

Detta kan göra att viktminskningen inte går som önskat. De flesta näringsämnen kan hästar tilldelas genom ett bra grovfoder. Dock visar ny forskning att endast cirka 2 % av grovfodret är lämpligt för hästar med enbart tillägg för underhåll i Sverige och Norge, övrigt grovfoder innehåller för mycket energi. När det gäller sockerinnehållet visar undersökningen att endast 35 % av grovfodren ligger under 12 %.

Det är därför svårt att hitta ett lämpligt grovfoder för en överviktig häst i en viktminskningsprocess. Den överviktiga hästen bör ges grovfoder motsvarande 1,5 ts halm/hö per 100 kg kroppsvikt per dag för att upprätthålla ett välfungerande tarmsystem. Om ditt grovfoder har ett högt innehåll av energi (kalorier) kan 1/3 bytas ut mot halm av god hygienisk kvalitet. Utan en grovfoderanalys vet du inte vilket näringsinnehåll ditt grovfoder har!

 

Ett lämpligt näringsinnehåll i grovfodret för en häst i en viktminskningsprocess har följande analys:

  • Energiinnehåll <8 MJ per kg torrsubstans
  • Max 100 g socker per kg torrsubstans
  • Proteininnehåll motsvarande 6 g smb rp/MJ
  • NDF >600 g per kg torrsubstans

 

Anledningen till att vi fokuserar så mycket på grovfodret för den överviktiga hästen är helt enkelt att hästen hämtar minst 90 % av energin därifrån när vi gör en foderstat. Sedan behöver vi säkerställa att hästen också får i sig rätt mängd vitaminer, mineraler och protein.

 

Vår EquiGard är anpassad för lättfödda hästar, följer du utfodringsrekommendationen och ger minst 200 g per 100 kg kroppsvikt per dag kommer du täcka hästens samtliga behov.

EquiGard stödjer hästens allmänna välmående, ämnesomsättning och därmed viktminskning.

 

Är du osäker på hur du ska fodra din häst?

Tveka inte att kontakta oss för en foderstat med utgångspunkt från din hästs särskilda behov. Du kan kontakta oss direkt eller fylla i vårt foderstatsformulär här.

 

Kilder

Mette Uldahl, Jan Dahl and Hilary Mary Clayton, 2023, Body Condition Score in Danish Horses Related to Type, Use, and Training Level: Patterns, Risk, and Protective Factors
Rebecca Stærk Larsen, 2022, Managing Equine Body Condition with Forage Analysis
https://ker.com/equinews/overweight-horses-much-hay-little/
Raymond J. Geor, Paricia A Harris, Manfred Coenen, 2013, Equine Applied and Clinical Nutrition

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss