Vår och sommar är underbara årstider. Härligt varmt med massor av solsken, men det medför också en potentiell plåga för våra hästar – insekter.
Det förändrade klimatet har också påverkat insektsäsongen så att den har blivit längre. Vi ser att insekterna blir aktiva tidigare på våren än vanligt, och ibland kan de vara aktiva långt in på hösten – allt beroende på vädret. Hästar störs av många olika insekter, men särskilt knott kan skapa stora utmaningar för vissa hästar, och därför kan det vara fördelaktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda hästen mot bland annat knott.
Det primära problemet är knott saliv, eftersom detta kan leda till hudirritation hos din häst. Du ser det som klåda, fjällig och torr hud, och det uppstår genom att immunsystemet hos hästen överreagerar.
Det är faktiskt bara honknottet som är problematiska för hästen. Dessa lever på blod och för att kunna komma åt blodet biter de igenom det första tjocka lagret av huden. När knott ska igenom huden använder det sin saliv, som innehåller hudnedbrytande enzymer.
Enzymerna mjukar upp huden och får blodkärlen att vidga sig. Det gör att knott bättre kan bita igenom huden och komma åt blodet.
När knott biter hästen lämnar det efter sig ett salivprotein som immunsystemet inte känner igen. Hästens kropp börjar därför producera antikroppar mot det okända proteinet. Ibland tar denna process överhand och immunsystemet överreagerar i huden, vilket skapar klåda hos hästen. Hästarna drabbas ofta i områdena vid man, svans, mage, ben och huvud, eftersom huden där är tunnast. När klådan väl har uppstått är det för sent att förebygga.
Hantering av hästen
För att kunna hjälpa din häst så bra som möjligt mot knottattacker kan du först och främst vidta åtgärder inom hanteringen.
Det kan vara en eller flera åtgärder, som att:
- Ge hästen ett eksemtäcke så att kvalstren inte kan bita den lika lätt.
- Eksemtäcket har tätare maskor än ett insektstäcke. Det är därför viktigt att du köper rätt täcke om det är kvalster du vill hålla borta från din häst. Knott är så små att de annars kan komma igenom maskorna på de flesta insektstäcken.
- Sätt upp plastlameller i lösdriftens ingångar för att skärma av för knott
- Ställ in hästen i stallet när knotttrycket är som störst
- Det är vanligtvis som värst strax före solnedgången och soluppgången.
- Undvik hagar med vattenhål, eftersom detta ökar knotttrycket.
- Knott kläcks i fuktig jord och ruttnande växtmaterial, som t.ex. en gödselstack.
- Välj öppna hagar där det är mer genomströmning i luften. Där det är rörlig luft finns det inte lika stor risk för kvalster.
En liten förändring i vardagen kan hjälpa din häst att få ett bättre liv under insektsäsongen.
Förutom att skydda hästen från kvalster kan mycket också göras genom anpassad utfodring, och skötsel av hästens hud och päls.
Utfodring
Det är självklart alltid viktigt att din häst får en korrekt, balanserad och individuell utfodring, med bra grovfoder, organiska mineraler och i övrigt en naturligt anpassad foderstat. Men även om hästen utfodras enligt de vanliga behovsrekommendationerna så kanske den ändå inte täcker upp samtliga näringsämnen, detta är självklart helt individuellt från häst till häst.
Hästar som till exempel har tendens att reagera på knott har ofta ett ökat behov av näringsämnen eftersom immunförsvaret är extra belastat. För att på bästa sätt hjälpa din häst kan du stötta den genom att exempelvis ge den tillskott av specifika vitaminer och mineraler.
På våren
är det extra viktigt att hästens depåer är väl fyllda innan knottrycket börjar.
Därför rekommenderar vi:
- MicroVital-kur i februari/mars månad.
- MicroVital är en mineral- och spårämneskur med organiskt bundna mineraler och spårämnen av hög kvalitet.
Under sommarmånaderna
Efter MicroVital-kuren, är det en bra idé att stötta hästen med extra zink och omega-3 fettsyror.
- Zink stärker hästens hud och päls, samt har en avgörande betydelse för immunförsvaret eftersom det bland annat stöttar uppbyggnaden av celler. Hästar som reagerar på knott har vanligtvis flera känsligare områden på huden och behöver extra zink för att motverka detta.
- Omega-3 fettsyror stärker hud och päls och kan minska reaktionen från insekter.
- Exempelvis så är Linfrö mycket rikt på omega-3 fettsyror. Därför kan du med fördel ge din häst Leinöl eller LinuStar, som är en naturlig och rik källa till de essentiella fettsyrorna.
Läs mer här!
- Exempelvis så är Linfrö mycket rikt på omega-3 fettsyror. Därför kan du med fördel ge din häst Leinöl eller LinuStar, som är en naturlig och rik källa till de essentiella fettsyrorna.
I September/Oktober
rekommenderas även då en mineral-och spårämneskur genom MicroVital.
Om din häst reagerar på kvalster
rekommenderar vi följande
- Lamin forte, som har en hög halt antioxidanter och arbetar med reaktioner i hästens immunförsvar.
- MicroVital för att stötta hud och päls.
Vårdprodukter
Som ytterligare komplement kan ett antal vårdprodukter hjälpa din häst genom insektsäsongen, både som förebyggande åtgärd men också när skadan redan har skett.
Som förebyggande åtgärd
- Spraya hästen med t.ex. Calming Horse Deo.
- Verkar avskräckande på insekterna
- Har en behaglig doft
- Kan användas till alla hästar, även dräktiga ston och föl
- Tvätta hästen en gång i veckan med t.ex. NeemOil Shampoo
- Har en vårdande effekt på pälsen, manen och svansen med naturliga växtextrakt och oljor, bland annat innehåller den aloe Vera
- Får användas regelbundet eftersom den har en fuktbevarande effekt.
Man tror också att doften ammoniak från hästens urin kan locka knott. För att undvika detta är det därför en bra idé att tvätta bort eventuella kissfläckar i pälsen.
Vid irritation och klåda
- Smörj hästen med t.ex. Zem Lotion
- Innehåller ringblomma och mandelolja, som verkar lugnande och regenererande på hud och päls
Är du osäker på hur du på bästa sätt hjälper din häst genom insektsäsongen? Kontakta gärna din lokala foderrådgivare eller fyll i foderstatsblanketten på vår hemsida, så återkommer vi till dig så snart som möjligt.