0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Så undviker du att din häst reagerar på insekter!

Eller hjälper den om den redan börjat klia...

Vår och sommar är underbara årstider. Härligt varmt med massor av solsken, men det medför också en potentiell plåga för våra hästar – insekter.

Det förändrade klimatet har också påverkat insektsäsongen så att den har blivit längre. Vi ser att insekterna blir aktiva tidigare på våren än vanligt, och ibland kan de vara aktiva långt in på hösten – allt beroende på vädret. Hästar störs av många olika insekter, men särskilt kvalster kan skapa stora utmaningar för vissa hästar, och därför kan det vara fördelaktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda hästen mot bland annat kvalster.

 

Det primära problemet är kvalstrens saliv, eftersom detta kan leda till hudirritation hos din häst. Du ser det som klåda, fjällig och torr hud, och det uppstår genom att immunsystemet hos hästen överreagerar.

Det är faktiskt bara honkvalstren som är problematiska för hästen. Dessa lever på blod och för att kunna komma åt blodet biter de igenom det första tjocka lagret av huden. När kvalstret ska igenom huden använder det sin saliv, som innehåller hudnedbrytande enzymer.

Enzymerna mjukar upp huden och får blodkärlen att vidga sig. Det gör att kvalstret bättre kan bita igenom huden och komma åt blodet.

När kvalstret biter hästen lämnar det efter sig ett salivprotein som immunsystemet inte känner igen. Hästens kropp börjar därför producera antikroppar mot det okända proteinet. Ibland tar denna process överhand och immunsystemet överreagerar i huden, vilket skapar klåda hos hästen. Hästarna drabbas ofta i områdena vid man, svans, mage, ben och huvud, eftersom huden där är tunnast. När klådan väl har uppstått är det för sent att förebygga.

 

 

Hantering av hästen

För att kunna hjälpa din häst så bra som möjligt mot kvalsterattacker kan du först och främst vidta åtgärder inom hanteringen.

Det kan vara en eller flera åtgärder, som att:

 • Ge hästen ett eksemtäcke så att kvalstren inte kan bita den lika lätt.
  • Eksemtäcket har tätare maskor än ett insektstäcke. Det är därför viktigt att du köper rätt täcke om det är kvalster du vill hålla borta från din häst. Kvalstren är så små att de annars kan komma igenom maskorna på de flesta insektstäcken.
 • Sätt upp plastlameller i lösdriftens ingångar för att skärma av för kvalstren.
 • Ställ in hästen i stallet när kvalstertrycket är som störst
  • Det är vanligtvis som värst strax före solnedgången och soluppgången.
 • Undvik hagar med vattenhål, eftersom detta ökar kvalstertrycket.
  • Kvalster kläcks i fuktig jord och ruttnande växtmaterial, som t.ex. en gödselstack.
 • Välj öppna hagar där det är mer genomströmning i luften. Där det är rörlig luft finns det inte lika stor risk för kvalster.

 

En liten förändring i vardagen kan hjälpa din häst att få ett bättre liv under insektsäsongen.

Förutom att skydda hästen från kvalster kan mycket också göras genom anpassad utfodring, och skötsel av hästens hud och päls.

 

Utfodring

Det är självklart alltid viktigt att din häst får en korrekt, balanserad och individuell utfodring, med bra grovfoder, organiska mineraler och i övrigt en naturligt anpassad foderstat. Men även om hästen utfodras enligt de vanliga behovsrekommendationerna så kanske den ändå inte täcker upp samtliga näringsämnen, detta är självklart helt individuellt från häst till häst.
Hästar som till exempel har tendens att reagera på kvalster har ofta ett ökat behov av näringsämnen eftersom immunförsvaret är extra belastat. För att på bästa sätt hjälpa din häst kan du stötta den genom att exempelvis ge den tillskott av specifika vitaminer och mineraler.

 

På våren

är det extra viktigt att hästens depåer är väl fyllda innan kvalstertrycket börjar.

 

Därför rekommenderar vi:

 • MicroVital-kur i februari/mars månad.
  • MicroVital är en mineral- och spårämneskur med organiskt bundna mineraler och spårämnen av hög kvalitet.

 

Under sommarmånaderna

Efter MicroVital-kuren, är det en bra idé att stötta hästen med extra zink och omega-3 fettsyror.

 

 • Zink stärker hästens hud och päls, samt har en avgörande betydelse för immunförsvaret eftersom det bland annat stöttar uppbyggnaden av celler. Hästar som reagerar på kvalster har vanligtvis flera känsligare områden på huden och behöver extra zink för att motverka detta.
 • Omega-3 fettsyror stärker hud och päls och kan minska reaktionen från insekter.
  • Exempelvis så är Linfrö mycket rikt på omega-3 fettsyror. Därför kan du med fördel ge din häst Leinöl eller LinuStar, som är en naturlig och rik källa till de essentiella fettsyrorna.
   Läs mer här!

 

I September/Oktober

rekommenderas även då en mineral-och spårämneskur genom MicroVital.

 

Om din häst reagerar på kvalster

rekommenderar vi följande

 • Lamin forte, som har en hög halt antioxidanter och arbetar med reaktioner i hästens immunförsvar.
 • MicroVital för att stötta hud och päls.

 

 

Vårdprodukter

Som ytterligare komplement kan ett antal vårdprodukter hjälpa din häst genom insektsäsongen, både som förebyggande åtgärd men också när skadan redan har skett.

 

 

Som förebyggande åtgärd

 • Spraya hästen med t.ex. Calming Horse Deo.
  • Verkar avskräckande på insekterna
  • Har en behaglig doft
  • Kan användas till alla hästar, även dräktiga ston och föl

 

 

 • Tvätta hästen en gång i veckan med t.ex. NeemOil Shampoo
  • Har en vårdande effekt på pälsen, manen och svansen med naturliga växtextrakt och oljor, bland annat innehåller den aloe Vera
  • Får användas regelbundet eftersom den har en fuktbevarande effekt.

 

Man tror också att doften ammoniak från hästens urin kan locka kvalster. För att undvika detta är det därför en bra idé att tvätta bort eventuella kissfläckar i pälsen.

 

 

 

Vid irritation och klåda

 • Smörj hästen med t.ex. Zem Lotion
  • Innehåller ringblomma och mandelolja, som verkar lugnande och regenererande på hud och päls

 

 

Är du osäker på hur du på bästa sätt hjälper din häst genom insektsäsongen? Kontakta gärna din lokala foderrådgivare eller fyll i foderstatsblanketten på vår hemsida, så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss