Hösten närmar sig, och det innebär vanligtvis en period för hästarna där det sker många förändringar. Vissa hästar har under sommaren gått på dygnshage och haft gott om gräs tillgängligt, medan andra har varit lite på stallet och därmed fått lite grovfoder de timmar de har varit inne.
Gemensamt för alla är dock att gräset på hagarna sakta försvinner, vilket innebär att hästen och dess tarmflora måste vänja sig vid att äta annan föda i form av mer grovfoder som hö eller wrap, samt kraftfoder, och vanligtvis en mer måltidsbaserad utfodring. Samtidigt innebär det också ett mer stillasittande liv, eftersom de flesta hästar kommer att placeras i box under vintern. Detta kan ge olika utmaningar i tarmssystemet, antingen i form av löst träck eller att bristen på rörelse sätter tarmarna ur spel. Därför måste vi vara mycket uppmärksamma på hästens utfodring under denna period och vidta försiktighetsåtgärder för att undvika problem.
Under sommaren är hästarna vana vid att äta gräs, vilket är lättare att smälta än det grovfoder vi erbjuder dem under vintern. Samtidigt har de möjlighet att tillfredsställa sitt behov av att äta upp till 18 timmar om dagen, faktiskt helst små måltider ganska ofta och inte få men stora måltider, som det vanligtvis blir på stallet om inte hästen har möjlighet att äta ad libitum. Vatteninnehållet i den intagna födan skiljer sig också åt. I gräset har vi ett högt vatteninnehåll, medan detta har torkats ut i hästens grovfoder. Denna omställning är tuff för tarmfloran, som måste anpassa sig till den nya födan. Det är nämligen tarmfloran som är ansvarig för att bryta ner gräs och grovfoder till användbara fettsyror och vitaminer för hästen, så att den behåller rätt hull och god kvalitet på hovarna. Därför är det också viktigt att vi tar hand om tarmfloran. För att den ska kunna fungera korrekt krävs en stabil tillförsel av foder och mycket vatten. Vissa bakterier lever samtidigt av viss föda och andra lever av något annat, och denna balans av bakterier kommer att förändras när fodersammansättningen ändras.
Anpassningen bör ske över minst 3 veckor så att tarmfloran hänger med. Det innebär att man inte från en dag till nästa kan ge hästen 10 kg hö/wrap och förvänta sig att det ska gå smidigt. Detta beror både på de olika fibrerna och på att grovfodret innehåller mindre vatten. Därför rekommenderas att börja utfodra grovfoder på sommarhagen, så att hästarna redan här kan vänja sig vid den nya födan innan de kommer till stallet och ska vara sysselsatta en hel natt. På detta sätt kommer hästarna att börja konsumera små mängder, tillsammans med det gräs de är vana vid, och tarmfloran kommer därmed lättare att anpassa sig.
Samma sak gäller för kraftfodret som hästen ska utfordras med under vinterperioden. Vanligtvis har hästar på dygnshage inte fått så mycket kraftfoder som de brukar, eftersom det har funnits gott om det i gräset. Kraftfodret måste därför också introduceras långsamt så att tarmbakterierna kan hänga med i den nya fodersammansättningen. Mängden bör ökas långsamt över 3 veckor, börja med några hundra gram dagligen till att börja med och öka mängden under dessa 3 veckor. Självklart beror denna anpassning på vad hästen har varit van vid under sommaren.
Om anpassningen går för snabbt kommer det att ske en för snabb förändring av tarmfloran. Detta leder oftast till bakteriedöd och förändring av miljön i tarmen, vilket kan orsaka löst träck.
Anpassningen av tarmfloran kan underlättas med olika foderämnen som kan läggas till i utfodringen i lite större mängder under anpassningsperioden. En handfull här och en handfull där påverkar inte tarmens system så mycket när hästens tarmsystem kan rymma upp till 250 liter totalt sett. En mängd på 100 gram per 100 kilo häst är vanligtvis tillräcklig, om inte hästen har en historia av känslig tarm, då rekommenderas det att använda en större mängd. Foderämnen som man kan tänka på under anpassningsperioden kan vara jästkultur, som placerar de goda bakterierna i tarmen. Dessutom är det alltid en bra idé att tillsätta foderämnen som kan vara mat för tarmbakterier, det vill säga massor av fibrer. Här måste man särskilt tänka på mångfalden, så att så många bakterier som möjligt kan trivas. Detta stärker nämligen tarmfloran och gör den mer motståndskraftig mot förändringarna som sker under denna period. Därför bör man försöka få in så många olika gräs och örter i foderplanen som möjligt. Detta kan göras med många olika typer av fiberprodukter, men sikta på några där det finns mer än 45 olika gräs och örter för att uppnå så hög mångfald som möjligt. Det kan också vara en fördel att tillföra dessa fiberprodukter tillsammans med en omgång vatten för att säkerställa att hästen dricker tillräckligt under denna period.
Mash av olika typer beroende på häst är också alltid relevanta att inkludera i foderplanen under denna anpassningsperiod.
Att hästen får tillräckligt med vatten under anpassningsperioden är viktigt för att tarmssystemet inte ska stanna av och därmed skapa problem. Vattnet hjälper till att smörja systemet och säkerställer också att tarmens innehåll har rätt konsistens och därmed kan flyta fritt genom systemet utan problem.
När hästarna kommer till stallet är det också viktigt att tänka på rörelse i hästens hantering, förutom det som hästen kommer att få på hagen under dagtid. På stallet rör sig hästarna inte som de gör på dygnshagen, och denna stora skillnad kan också vara orsaken till att tarmssystemet stannar av och problem uppstår i övergången. Rörelse hjälper nämligen tarmen att transportera tarmens innehåll framåt i systemet, och nedsatt rörelse kommer därför att ha en negativ inverkan på tarmssystemet. Det är därför viktigt att hästarna på något sätt rör sig, särskilt under den första tiden i övergången från sommarhage till stall. Rörelsen behöver inte bestå av ridning, utan bara att hästarna kommer ut och rör sig i frisk skritt i cirka 30 minuter, till exempel. Detta kan göras med en promenad i naturen eller på ridbanan, men naturligtvis också genom ridning. Möjligheterna är många, men daglig motion är viktig.
Om du är osäker på hur du bäst hjälper din häst genom denna övergångsperiod, tveka inte att kontakta oss.