0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Så här fungerar hästens immunförsvar!

Hästens kropp är utrustad med olika skyddssystem för att utmaningar utifrån som infektioner, virus och oönskade bakterier ska hållas borta.

För att uppnå en välfungerande och välpresterande häst med maximalt välbefinnande på alla sätt är det viktigt att hästens immunförsvar fungerar optimalt. Hästens kropp är utrustad med olika skyddssystem för att utmaningar utifrån som infektioner, virus och oönskade bakterier ska hållas borta. Dessa skydd är bland annat; pälsen, huden, slemhinnorna, tårvätskan, magsyran, lymfan och inte minst blodcellerna. För dessa system är det en konstant kamp att hålla utmaningar på avstånd.

 


Huden och pälsen

utgör den yttersta barriären för hästen. Denna är tät och vattenavvisande och kan därför hålla främmande element borta, om inte hästen har sår eller skador där bakterier kan tränga in.

Slemhinnorna

innehåller antikroppar i det beklädda slemmet och finns både i mage, tarm, luftvägssystemet och alla ytor i kroppen som har direkt kontakt med omgivningen. Luftvägssystemet har också flimmerhår i slemhinnorna som gör att främmande element kan transporteras upp till svalget och hostas ut.

Magsyran

verkar genom att döda mikroorganismer som kommer in med grovfoder och annat som hästen äter. Kroppsvätskor som tårar och saliv innehåller antibakteriella enzymer som kan minska risken för infektion.

 


 

Nu till hästens blodceller

Dessa består av både vita och röda blodkroppar. De röda blodkropparna transporterar syre runt i blodkärlen, medan de vita blodkropparna utgör blodcellernas immunförsvar. Deras uppgift är att äta upp främmande element, medan det finns andra proteiner i hästens kropp som hjälper till att identifiera vad som ska ätas upp. Hästens immunförsvar är alltså mycket komplext precis som vårt eget, och självklart ännu mer komplext än det grundläggande vi har tagit upp här.

Men ibland fungerar inte immunförsvaret som det ska [1]

Det kan både vara för aktivt mot främmande oskadliga ämnen eller hästens egna celler, samtidigt som immunförsvaret kan upplevas som svagt eller mindre motståndskraftigt mot främmande ämnen. Detta händer särskilt om hästen är stressad av olika anledningar, eller om foderstaten inte är heltäckande.

 

Du kan därför stötta din hästs immunförsvar med en varierad och balanserad utfodring. Här är exempel på näringsämnen som kan hjälpa kroppens immunsystem:

 

 

Sekundära växtämnen

Sekundära växtämnen är en växts färg-, doft- och smakämnen och har en mängd effekter på metabolism och immunförsvar. De sägs skydda och öka immunförsvarets effekt och faktiskt även ha en fördelaktig effekt på blodsockernivån.

Men framför allt bör de antioxidativa effekterna av de många sekundära växtämnena framhävas. Ett exempel på detta är beta-karoten. Det rödaktiga pigmentfärgämnet tillhör den stora gruppen av karotenoider. Dessa växtpigment kan neutralisera fria radikaler och skydda kroppens celler från skador. Druvor och andra typer av frukt och grönsaker innehåller höga koncentrationer av polyfenoler, som är kända för sina antioxidativa och skyddande egenskaper, vilket är viktigt för immunförsvarets funktion.

 

Örter

Örter är kända för att lindra luftvägsutmaningar, som ofta uppstår på grund av ett överaktivt immunförsvar. Växter som timjan, pepparmynta, fänkål, anis, bockhornsklöver, och folsyra hjälper till att hålla luftvägarna fuktiga och rena. Inte bara de eteriska oljorna i dessa växter har positiva effekter, utan också de sekundära metaboliterna som finns i dem. Tyvärr har många moderna gräsmarker låg biodiversitet av örter, så kompletterande utfodring även under sommarbetet kan hjälpa hästen.

 

Stärka tarmmikrobiomet

En väl fungerande tarm är grundläggande för hästens hälsa och välbefinnande, eftersom immunförsvaret bokstavligen har sin bas i tarmen. Det sägs att upp till 70% av immunförsvaret är kopplat hit. Detta beror både på den stora slemhinna som täcker tarmens yta, men också på det speciella samarbetet mellan mikrobiomet och immunförsvaret. Och hur fascinerande är det inte att kroppens immunförsvar inte reagerar negativt på tarmmikrobiometet, som består av tusentals olika mikroorganismer, med en sammanlagd vikt på flera kilo.

Råfibrerna i hö- och kraftfoder i form av cellulosa, hemikellulos och lignin (som bara delvis är smältbara) bryts ner av hästen i tjocktarmen med hjälp av mikroorganismer. Störningar i den känsliga tarmfloran kan snabbt leda till matsmältningsproblem som till exempel fri fekal vätska, vilket kan leda till brist på B-vitaminer eller direkt uttorkning.

Under ideala förhållanden kan dock en hästs sunda tarmflora själv producera tillräckliga mängder av B-vitaminer. Kompletterande utfodring är därför endast nödvändig vid matsmältningsstörningar eller en permanent obalanserad utfodring. För att hålla tarmmikrobiometet och därmed immunförsvaret i skick är tillräckliga fibrer av hög kvalitet särskilt användbara, liksom regelbunden utfodring av mash och örter, som stöttar matsmältningen och tarmbakterierna.

Detta stärker då även kroppens eget försvar.

 

Essentiella aminosyror & omega-3 fettsyror

De essentiella aminosyrorna inkluderar till exempel lysin, metionin, arginin, isoleucin, treonin och tryptofan. Lysininnehållet är avgörande för uppbyggnaden av nya proteiner, till exempel vid uppbyggnad av muskelvävnad.

Naturliga källor till lysin är till exempel sojabönor eller linfrön. Brist på lysin kan ses vid problem med muskeluppbyggnad. Dessutom stöttas immunsystemet av lysin i bildandet av försvarsceller, och din hästs intag av proteiner av hög kvalitet har därför stor betydelse för immunförsvarets funktion.

Vissa fettsyror kan kroppen inte själv producera och bör därför intas i tillräckliga mängder för att säkerställa ett starkt immunförsvar, särskilt under perioder med ökad belastning, såsom ökad insektsbelastning under våren och sommaren, under tävlingsperioder, om hästen fodras med grovfoder med varierande kvalitet, eller under andra påfrestande perioder. Omega-3-fettsyror är också viktiga för bland annat cirkulationen, eftersom de förbättrar blodflödet. Som en del av cellväggarna är de också väsentligt involverade i kroppens regenereringsprocesser. Bland vegetabiliska oljor har linfrö den högsta koncentrationen av dessa värdefulla omega-3-fettsyror.

 

Vitaminer & mineraler

Spårämnen som tillhör mineralerna spelar en nyckelroll för att upprätthålla en stark hud- och slemhinnebarriär, vilket innebär att de redan här bidrar betydligt till immunförsvaret. Dessutom är de involverade i otaliga metaboliska processer i form av koenzymer och antioxidanter. Till exempel gör brist på zink hästen mer sårbar och leder till nedsatt regenerering av tarmslemhinnan.

A- och E-vitaminer fungerar som antioxidanter i cellskyddet och stöttar det direkta försvaret mot yttre mikroorganismer genom att stärka slemhinnorna.

Särskilt under vintermånaderna och därmed också tidigt på våren bör man vara extra uppmärksam på att täcka behovet av mineraler och vitaminer för att tillhandahålla kroppens eget försvarssystem med alla nödvändiga funktionella ämnen, och här kan en kur med MicroVital vara fördelaktigt.

 

 

Är du osäker på hur du bäst stöttar din hästs immunförsvar? Kontakta oss gärna, antingen direkt till din lokala foderrådgivare eller via vårt foderstatsformulär på hemsidan. Vi återkommer till dig så snart som möjligt!

 

[1] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/om-infektioner/immunsystemet/

 

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Nyår och stress – vad kan du göra?

Hästen är ett flyktdjur, och dess reaktion på höga ljud och smällar är ofta att bli skrämd och springa iväg. Eftersom fyrverkerier vanligtvis avfyras på natten kan detta vara en potentiellt farlig situation, om hästen kommer lös och i panik skadar sig själv eller andra.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss