Vi börjar först med att svara på den grundläggande frågan:
Vad äter hästar naturligt sett?
Hästar är så kallade betande gräsätare, det vill säga att de lever av gräs, örter, bark, blommor, buskar och annat fiberrikt material i naturen. Detta hittar de under sina dagliga långa vandringar i ett stäppelandskap, där födan är knapp. Hästar är därför skapade för att äta upp till 18 timmar om dagen.
Det är detta hästens tarmsystem är anpassat för, även om hästen har blivit tam och vi har avlat på den i många år. Bland annat ser vi en konstant produktion av magsyra och endast en produktion av saliv när hästen tuggar. Detta är en väsentlig skillnad jämfört med människans matsmältningssystem.
Därför är det mycket viktigt att hästen får tillräckligt med fiber och därmed tuggtid i sin dagliga utfodring för att upprätthålla sitt känsliga tarmsystem.
Den moderna hästen bör därför främst äta gräs och de konserverade versionerna av hö och wrap, som dock främst är ett vinterfoderämne.
Du kan läsa mer om skillnaden mellan hö och wrap på vår webbplats: länk Forskningen föreskriver: För att upprätthålla en väl fungerande tarm måste din häst ha ett intag av gräs/hö/wrap på minst 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst per dag. Om hästen är överviktig och behöver gå ner i vikt kan 1/3 av denna mängd ersättas med mer olösliga fibrer som exempelvis bra halm. Samtidigt bör hästen ha en minimum tuggtid på 8 timmar dagligen.
Vilket hästfoder ska jag välja till min häst?
Detta är alltid den stora frågan och tyvärr är det svårt att ge ett tydligt svar.
Det beror nämligen på gräs/hö/wrap som din häst får i sig, samt vilken typ av häst du äger, vad den gör och om den har specifika utmaningar.
Vi kan börja med att titta lite på hästtypen.
En fullvuxen häst som inte arbetar under ryttare dagligen (underhåll), utan bara går på bete och har det trevligt med sina vänner, behöver vanligtvis bara täcka de brister som finns i gräs/hö/wrap. Här bör ditt fokus ligga på att välja bra vitaminer och mineraler av naturligt ursprung.
Men en ung häst under 2 år måste växa sig stor och stark. Fram till hästens 2-årsdag sker 90% av tillväxten. Det kommer därför att finnas behov av mer energi, protein och mineraler än hos den fullvuxna hästen. Här kan det vara relevant att titta på ett så kallat föl/ungdjursfoder, där det både finns fokus på högkvalitativt protein och massor av lättupptagliga mineraler.
Hästen i dagligt arbete kommer att behöva ett foder med högre innehåll av protein, energi och mineraler än hästen i underhåll, beroende på analysen av det givna gräset/höet/wrapet. Om det finns brist på protein i detta bör denna typ av häst också få ett proteinfoder eftersom musklerna förbrukar detta näringsämne.
I grund och botten arbetar man med två olika normer för hästens behov. Dessa normer fastställs av The National Research Council (NRC) och Kentucky Equine Research (KER).
NRC-normerna är miniminormer och KER anses vara optimalnormer, så KER:s normer är därför högre än NRC:s normer.
Miniminormerna berättar hur lite av varje näringsämne hästen kan få och fortfarande vara frisk, medan optimalnormerna berättar hur mycket en genomsnittshäst bör få för att fungera helt optimalt.
Det är därför viktigt att du som hästägare ställer dig själv dessa frågor:
Hur gammal är min häst?
Vilket kön har min häst?
- Är det en dräktig eller lakterande sto?
- Avelshingst?
- Valack?
Är min häst tjock eller tunn?
- Syns revbenen?
- Eller måste du trycka hårt för att känna dem?
Hur är min häst inställd?
- Främst i box?
- Box med mycket betestid?
-
- Gräs eller jordbete?
- Löshoppning?
Vad gör min häst?
- Myser den på betet med vännerna?
- Rider du 4 gånger i veckan?
- Tränar du kanske 7 gånger i veckan inom en viss disciplin och med ett mål i sikte?
- Eller använder du din häst till tävling?
Vilken ras är din häst?
- Robust ponnyras?
- Varmblod
- Fullblod
Vad får min häst från gräs/hö/wrap/halm?
- Antal kilo per dag?
- Fördelat över hur många gånger?
Har min häst några utmaningar som kräver särskild fokus i utfodringen?
- Till exempel med magslemhinnan, ämnesomsättningen, huden, matsmältningen, dåliga hovar eller annat?
Hur mycket väger min häst?
- Detta kan vara svårt att avgöra och ett viktmåttband kan vara till hjälp.
- Det är dock optimalvikt som bör strävas efter att hitta.
Med svar på dessa frågor blir det lite lättare att hitta rätt hästfoder till din häst. Vårt konsultteam hjälper dig gärna att välja rätt hästfoder till din häst, men de vill också gärna ha dessa uppgifter som hjälp.
Du kan beställa en foderplan här:
Om du bifogar en analys av grovfodret kommer konsulenterna att lägga upp en foderplan för din häst i foderprogrammet PC-horse. Detta program utgår från NRC-normen.
Hur mycket foder ska min häst ha?
Den här frågan är ganska enkel när du har valt vilket hästfoder din häst ska ha.
På allt vårt bas-hästfoder, som du hittar här (länk), står det under foderguiden det antal gram hästen bör få per 100 kg häst per dag för att vara korrekt täckt med vitaminer och mineraler. Därför är hästens vikt en viktig parameter när du väljer hästfoder.
Doseringen anges i intervaller från till exempel 100-200 g per 100 kg häst per dag. Om din häst ska ha den höga eller låga dosen beror på hur mycket den arbetar och vilket hull den har.
Går hästen ute och myser och har en bra hull, välj den lägre dosen. Är hästen lite för tunn eller arbetar mycket, välj den högre dosen.
Hur förvarar jag hästfoder på rätt sätt?
Du har nu valt vilket hästfoder din häst ska ha, beräknat mängden och kommit fram till hur få säckar du behöver varje månad. Nu handlar det om att förvara det korrekt så att det inte kommer in möss eller andra djur i fodret, så det måste kasseras.
Vårt rekommendation är att sätta säcken i en rengjord fodertrumma med tätt slutande lock. Fodertrumman rengörs med ättiksvatten både invändigt och utvändigt mellan varje säck.
På så sätt kan inte möss och råttor komma åt fodret, och du upprätthåller bästa möjliga hygien kring fodret.
St. Hippolyts fodersäckar är utformade för att förvara fodret medan säcken sakta töms i takt med att hästen äter innehållet.