0 0,00 SEK
0 0,00 SEK
Skickas inom 2-4 arbetsdagar
Gratis foderrådgivning
Säker betalning med kreditkort

Täckning, dräktighet och laktation

Förutom optimala förhållanden i hästhållningen spelar en anpassad utfodring en avgörande roll för avelsston och hingstarnas fertilitet. Det har visats att en obalanserad näringsförsörjning kan påverka avelsarbetet.

För att en uppfödare ska kunna tala om avelssuccé och leverera goda föl måste förutsättningarna optimeras, liksom rätt genetik måste vara närvarande.

Förutom optimala förhållanden i hästhållningen spelar en anpassad utfodring en avgörande roll för avelsston och hingstarnas fertilitet. Det har visats att en obalanserad näringsförsörjning kan påverka avelsarbetet.

Stoets optimala näringsintag har en ärftlig inverkan på fölets senare utveckling, eftersom moderns näringsintag styr den fysiska utvecklingen av några av fölets gener.

Därför bör utfodringen av avelsstoet anpassas redan några veckor före den planerade betäckningen.

 

Utfodring av avelshingstar

Utfodring av betäckande hingstar

Många avelshingstar måste klara av en dubbelbelastning: Deras prestation utmanas inte bara av deras betäckningsinsatser utan också av deras sportsprestationer. Även den unga hingsten, som fortfarande växer och kanske också är ämne för avelsutvärdering, har speciella behov när det gäller daglig utfodring. För mikronäringsämnesförsörjningen innebär detta att ägaren måste säkerställa en riklig tillförsel. Inte bara styrka, uthållighet och prestanda, utan också spermamängd och -kvalitet är bland annat beroende av en optimal näringsförsörjning. Spermakvaliteten främjas av cellbyggstenar (nukleotider) och antioxidanter som A- och E-vitamin samt de essentiella aminosyrorna lysin och metionin. Dessutom bidrar omega-3-fettsyror från oljefrön till spermatozoonernas rörlighet.

För belastade hingstar och för bedömningsförberedelser rekommenderar vi High Performer och MicroVital eller Gemüse-Kräuter-Mineralien-Nordic.

 

Utfodring av avelsston

Avelsstonets förberedelse för betäckning

Innan betäckningen bör avelsstonet vara i optimal fysisk form och ha god kondition. Detta är en förutsättning för lätt befruktning och följande god dräktighet, fölning och laktation. Utöver dåliga förhållanden och stress leder övervikt och bristfällig näringsförsörjning till cykel- och fertilitetsstörningar. När det gäller näringsförsörjningen betonas beta-karoten och E-vitamin, eftersom de är involverade i utvecklingen av follikel och ägg och främjar normal brunstutveckling. Dessutom är beta-karoten och zink involverade i bildandet av fertilitetshormoner.

För att förbättra avelsstoets fertilitet rekommenderar vi Beta-Carotin Mare-Y-Mix, High Performer, MicroVital eller Gemüse-Kräuter-Minaralien Nordic.

 

Utfodring av avelsstoet under den 1:a till 8:e dräktighetsmånaden

Hästens dräktighetsperiod är i genomsnitt 336 (323-350) dagar och är i hög grad relaterad till utfodring och näringsupptag. Om tillförseln av energi och näringsämnen är otillräcklig är dräktigheten särskilt utsatt under de första månaderna. Om bristerna är allvarliga kan det i värsta fall ske att dräktigheten avbryts. Därför bör näringsämnena vara av hög kvalitet och tilldelningen behovsbaserad under denna tid. Överutfodring eller fetma hos stoet bör också undvikas, eftersom detta kan leda till komplikationer under födseln.

Förutom en anpassad utfodring rekommenderas tillräcklig rörelse utomhus. Undvik stress och överdriven ansträngning!

Vi rekommenderar EquiLac Nordic. Struktur-E eller Hesta Mix Müsli är också ett alternativ under denna period. För måttliga ston rekommenderar vi EquiGard Nordic Müsli eller EquiGard Nordic Pellets, Hesta Mix Nordic Light Energy eller NaturMüsli Easy Breeder.

 

Utfodring av avelsstoet från den 8:e dräktighetsmånaden

Fosterets tillväxt är exponentiell, men den högsta tillväxthastigheten förväntas i den sista tredjedelen av dräktigheten. Senast från denna period bör stoet gradvis övergå från sitt tidigare kraftfoder till ett speciellt avelssto-foder, eftersom det är här den största tillväxten i fostret börjar. För stoet är tillförseln under den sista tredjedelen av dräktigheten och under den efterföljande laktationen av särskild betydelse, så att dräktighet, fölning och mjölkproduktion kan gå smidigt. För ston från tävlingssport och äldre avelsston måste hänsyn tas till de ytterligare näringsbehoven på grund av idrottsprestationer och ålder!

På grund av fostrets ökade tillväxt under de sista tre månaderna av dräktigheten ökar också stoets behov av kalcium och fosfor, eftersom mineralerna lagras i det ofödda fölets skelett. Otillräcklig försörjning av kalcium med cirka 50 % av det faktiska behovet kan minska fölets födelsevikt med 15 %. Stoets proteinbehov ökar också på grund av den uttalade proteinsättningen i musklerna under fostrets vävnadsutveckling.

Dessutom påverkas fostrets utveckling och vitalitet av ett lämpligt intag av koppar, selen och jod. Eftersom fölet inte har reserver av A- och E-vitamin i kroppen vid födseln måste dessa tillföras genom stoets mjölk och därmed göras tillgängliga i fodret. Därför bör tillförseln av mineraler och vitaminer säkerställas under dräktigheten.

 

Före fölning

En till två veckor före och efter födseln hjälper tillskottsfodret Makor till att lindra och lossa musklerna samtidigt som det stöder muskelanstrengning. Makor levererar högbio-tilgängliga magnesiumkomponenter och naturligt E-vitamin. Magnesium styr muskelfunktionen och energiomsättningen. E-vitamin förbättrar syretillförseln till cellerna. Särskilt under perioder med hög fysisk och psykisk stress, som fölning, ökar behovet av dessa näringsämnen.

Många uppfödare upplever att ston har minskad aptit på grovfoder fram till fölningen. Det anses vara en naturlig reaktion från stoets sida. Här kan det vara fördelaktigt att komplettera med några portioner lättsmält mash. Därigenom kommer matsmältningssystemet inte heller att vara helt fullt vid fölningsögonblicket.

 

Efter fölning

En mash-måltid är idealisk för stoet omedelbart efter fölningen. Mashen stärker stoet efter förlossningens ansträngningar, stödjer tarmfunktionen och säkerställer snabb vätsketillförsel. Stoets kraftfoderranson bör vara måttlig de första dagarna efter födseln för att inte stimulera mjölkproduktionen för mycket. Under de första två dagarna dricker fölet fortfarande relativt lite – en för stor fodermängd kan leda till diarré. Mash (Irish MashellerGlyx-Mash) är också här idealisk som en måltid för att lindra matsmältningssystemet, det är också smakrikt och ger vätska.

Stoets aptit och beteende samt fölets tillstånd bör noggrant observeras. Fodret kan därför justeras snabbt.

 

Laktation

Den högsta mjölkproduktionen kan förväntas runt den andra månaden av laktationen. Otillräckligt energi- och näringsintag kan minska stoets mjölkproduktion. Brist på essentiella aminosyror påverkar också proteinhalten i stommjölken, vilket igen kan ha en negativ inverkan på fölets utveckling. Det finns också risk för att stoet går ner i vikt på grund av överdriven frigivning av kroppens egna reserver. För att förhindra detta bör avelsstoets foderranson varieras beroende på mjölkproduktionen och vid behov ökas. Betande bör absolut vara möjligt, eftersom tillgång till färskt gräs, frisk luft och mycket motion stöder omsorg och välbefinnande hos stoet och fölet. Från den 5:e laktationsmånaden minskas gradvis avelssto-fodret. Stoet kan övergå till det tidigare använda kraftfodret igen.

 

Produkter för avel och uppfödning finns under Avel. Här kan du välja produkter designade för olika hästars behov.

Du är också alltid välkommen att kontakta en rådgivningskonsult.

Källa: st-hippolyt.de/wissen

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innehållsförteckning

Relaterede indlæg
Saknar din häst energi?

I princip är energi helt enkelt kalorier. Det är två ord för samma sak. När vi tillför energi i foderplanen kommer hästen att gå upp i vikt av kalorierna om de inte används till det arbete som är tänkt.

Läs inlägg
Kundvagn
Din kundvagn är tomFortsätt handla
Sök efter produkt eller artikel
Sök
Hippolyt logo
Återförsäljarlogin

Logga in med dina inloggningsuppgifter nedan

Har du problem? Kontakta oss